Inleiding

Zaalvoetbal wordt soms nog aanzien als een bedreiging voor het veldvoetbal. Is de combinatie niet te zwaar? Levert zaalvoetbal niet teveel blessures op? Verliest een veldvoetballer niet van zijn voetbalkwaliteiten door de combinatie met zaalvoetbal? Veel vooroordelen die op geen enkele basis gestoeld zijn.

Integendeel! In Sport-Voetbalmagazine van 21 juni 2006 is het volgende te lezen:

De Belg Tim Hubar leefde in de buik van het Braziliaanse voetbal.

Techniek aanleren gebeurt al van in de jeugd: jeugdzaalvoetballers krijgen snel de technische aspecten onder de knie. Zaalvoetbal is ook heel goed voor het speldoorzicht. Het Braziliaanse, Argentijnse en Spaanse meesterschap in het mondiale voetbal berust op zaalvoetbalfundamenten! Spelers als Messi, Ronaldinho en Neymar danken hun superieure techniek in belangrijke mate aan hun specifieke zaalvoetbalopleiding! Steeds meer veldvoetbalclubs zien eindelijk in dat zaalvoetbal een extra dimensie geeft aan hun jeugdopleiding.

gs-hoboken-zaalvoetbalschool
gs-hoboken-zaalvoetbalschool-braziliaans-voetbal

Moussa Dembele speelde in zijn jeugdjaren zaalvoetbal bij zvc Hoboken.

gs-hoboken-zaalvoetbalschoo-beker
gs-hoboken-zaalvoetbalschool-jongeren-aan-het-voetballen

Braziliaanse jongeren die straatvoetbal spelen

>> Palmares GS Hoboken Ster <<

Wat heeft onze GS-Jeugdzaalvoetbalschool te bieden?

Techniek

Bij zaalvoetbal ligt de nadruk op techniek, balbeheersing en balgevoel. Het is een terugkeer naar de roots van de voetbalsport: het pleintjes- of straatvoetbal.  De grootste spelers zoals Pelé, Cruyff, Maradona, Messi, etc. beweren dat ze het spelletje op straat hebben geleerd.  Door de beperkte ruimte en het geringe aantal spelers, ligt het aantal balcontacten veel hoger dan bij het veldvoetbal.  Het spreekt voor zich dat zaalvoetbal het balgevoel en de basistechniek van jeugdspelers stimuleert en dat spelers daarvan ook in het veldvoetbal de vruchten plukken.

gs-hoboken-zaalvoetbalschool-huidige-jeugdspelers

Snelheid van uitvoering

Zaalvoetbal wordt gespeeld in de kleine ruimte en biedt daardoor een uitstekende aanvulling op het veldvoetbal.  Spelers zijn verplicht sneller te denken en te handelen.  Door de grote ruimtes op een veldvoetbalterrein, kunnen slechte controles nog worden verdoezeld.  Na de balaanname beschikt de speler meestal ook over voldoende tijd om een bepaalde keuze te maken.  Dit is niet het geval in het zaalvoetbal, dat veel intensiever is.  Jeugdspelers worden verplicht om sneller oplossingen te vinden voor de problemen die zich stellen.  Hun handelingssnelheid en hun techniek gaan hierdoor verbeteren.

Lenigheid

In het zaalvoetbal ligt de nadruk op schijnbewegingen, vrijlopen, afhaken en tempoveranderingen. Doordat de jeugdspeler veelvuldig gebruik moet maken van deze korte bewegingen, kweekt hij ook een bijkomende lenigheid die in het veldvoetbal nauwelijks wordt getraind. Die lenigheid of frivoliteit zien we ook terug bij de veldvoetbaltoppers met een zaalvoetbalverleden.

Fysiek

Korte en erg intensieve inspanningen: zaalvoetbal vereist een ijzersterke fysieke conditie. Dit aspect wordt in de veldvoetbalopleiding dikwijls verwaarloosd. Zaalvoetballers bouwen fysieke capaciteiten op die hen toelaten het korte werk intensiever en gedurende langere tijd uit te voeren. In het moderne voetbal wordt meer en meer teruggegrepen naar spelers die juist in de kleine ruimte het verschil kunnen maken.  Spelers als Messi, Ronaldo, Hazard, Mertens, enz. beschikken over deze capaciteit.

Tactiek

Zaalvoetbal is een tactisch spelletje. Winst en verlies hangen dikwijls af van de  tactische keuzes. Die keuzes situeren zich zowel op individueel als op teamvlak. Jeugdspelers leren omgaan met tactische richtlijnen, zowel individueel en ook als team. Omdat foutjes snel worden afgestraft, moet je de juiste keuzes maken. Veldvoetballers wordt dikwijls verweten dat zij niet tactisch meedenken op het veld. In het zaalvoetbal wordt ze dit met de paplepel ingegeven.

Teamverband

Hoe spelen we een tegenaanval uit bij balverlies van de tegenpartij?

Hoe nemen we een hoekschop of vrije trap?

Hoe stellen we ons verdedigend op?

Individueel

Welke keuzes maak ik op welk moment?

  • Dribbel
  • Passing
  • Kaatsen
  • Schieten

Veelzijdigheid

In zaalvoetbal wordt van jeugdspelers een grote mate van veelzijdigheid vereist. Iedere speler komt in de loop van de wedstrijd op meerdere plaatsen terecht. Een spits speelt niet louter en alleen in de spits, maar dient ook verdedigend zijn steentje bij te dragen. Een laatste man speelt niet enkel als verdediger in zijn zone, maar valt ook mee aan. Tijdens die aanvallende acties komen alle spelers aan bod, en dit niet enkel op de plaats waarop zij gewend zijn te spelen.

Verwantschap met andere sporten: Het team is belangrijk!

Rotatie in de aanvallende concepten is de logica in het zaalvoetbal.  Dit komt uiteraard de algemene ontwikkeling van jeugdspelers ten goede.  Iedere speler weet na verloop van tijd wat er van hem verwacht wordt op welke positie.  Zo mag een spits vooraan in een één-tegen-één-situatie wel een actie maken.  Daar waar hij door het roteren op de plaats van de laatste man is gekomen, zal hij eerder op safe moeten spelen. In het veldvoetbal zijn de spelers meer gebonden aan hun vaste plaats op het veld, en nemen zij soms lange tijd niet deel aan het spel als de bal zich in een ander compartiment van het veld bevindt.

Een voetbalsport

Zaalvoetbal is zoals het woord aangeeft een voetbalsport, maar zaalvoetbal biedt meer dan veldvoetbal.  Het leunt dicht aan bij andere zaalsporten (vooral basketbal) die ook op een korte ruimte worden uitgevoerd en waarin techniek, fysiek en tactiek ook een belangrijke plaats innemen. Kenmerkend voor de zaalsporten is de teamspirit. Teambuilding, het vormen van een hechte groep, is heel belangrijk. Jeugdspelers leren dat individuele capaciteiten belangrijk zijn, maar dat het teambelang altijd op de eerste plaats komt. Door het aankweken van deze specifieke mentaliteit wordt het voor de spelers op de duur een tweede natuur om bij iedere actie, in het achterhoofd de gevolgen voor het team te evalueren.

Een echte teamsport

In het veldvoetbal zien we dikwijls een vrij groot individualisme bij begaafde spelers.  Aan het kweken van teamspirit, dat het corrigeren van de spelers makkelijker maakt, wordt in het veldvoetbal echter minder aandacht besteed.  Trainers lossen dit individualisme dikwijls op door het simpelweg te verbieden.  Dribbels worden matig getolereerd, waardoor de individuele techniek niet verder wordt ontplooid.  Zaalvoetbal biedt hier de oplossing.  Individuele acties en techniek worden aangemoedigd omdat het hier meer gaat om de schoonheid van het spelletje. Dribbels en individuele acties zijn door de beperkte ruimtes ook noodzakelijk, maar door het bijbrengen van teamgeest voeren de spelers hun individuele acties uit in functie van het team.

Blessures

Een vaak voorkomend verwijt is dat zaalvoetbal sneller tot blessures zou leiden. Dit is echter op geen enkele wetenschappelijke basis gestoeld. Zaalvoetbal is heel intensief en er zijn inderdaad lichamelijke contacten, die ook nodig zijn opdat de speler zijn fysieke capaciteiten verder ontwikkelt.

Verkeerde bewegingen

Criticasters stellen dat de blessures vooral het gevolg zijn van de korte draaibewegingen die meer voorkomen in de zaal dan op het veld. Ook hier blijkt dat er bij de jeugd weinig of geen blessures zijn. Het gestel raakt snel gewend aan de korte bewegingen, net door het repetitief karakter van die bewegingen. De jeugdspeler bouwt dus op korte tijd een grotere lenigheid op door zaalvoetbal. Hij leert ook sneller denken en handelen. Dit levert hem zelfs een voordeel op om ook op het veld blessures te voorkomen.

Verbeterde infrastructuur

Naast deze fysieke aspecten van de speler hebben ook nog materiële elementen een invloed op het weinig voorkomen van blessures. Denk in de eerste plaats aan de verbetering van de sportvloeren. De vroegere betonnen vloeren zijn vervangen door kunststof- en parketvloeren van hoge kwaliteit.

Een tweede element is het aangepaste schoeisel. Zaalvoetballers spelen met specifieke sportschoenen, die kwalitatief fel verbeterd zijn. Het is bewezen dat zware blessures meestal worden opgelopen bij draaibewegingen op het veld, waarbij de noppen blijven steken in het gras. Daar heb je in het zaalvoetbal dus geen last van.

Conclusie

Jeugdzaalvoetbal biedt een algemene technische opleiding aan jeugdspelers. Het is dus zeker geen concurrent van het veldvoetbal, maar een belangrijke aanvulling, een complementaire opleiding. Het Spaanse, Portugese en Braziliaanse systeem bewijst voldoende het nut en de complementariteit van zaalvoetbal in de opleiding van topvoetballers!

jeugdzaalvoetbalschoo-chris-vanliefferinge